Obrazowanie guzów za pomocą zwykłej glukozy
9 lipca 2013, 06:37Naukowcy z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego opracowali nową metodę wykrywania guzów nowotworowych - glucoCEST (od ang. glucose chemical exchange saturation transfer). Za pomocą rezonansu magnetycznego (MRI) obrazuje się tu zużycie glukozy. Jak tłumaczą Brytyjczycy, nie trzeba korzystać z radiofarmaceutyków, a zmiany są uwidaczniane bardziej szczegółowo.
Słońce niezwykle spokojne
13 listopada 2013, 12:31Naukowcy są zdumieni tym, co dzieje się ze Słońcem. Na naszej gwieździe pojawia się o połowę plam mniej niż zwykle. Na podstawie danych historycznych wiadomo, że obecnie Słońce wchodzi w szczyt aktywności swojego 11-letniego cyklu. David Hathaway, szef grupy zajmującej się fizyką Słońca w Marshall Space Flight Center stwierdził, że obecny szczyt aktywności jest najsłabszy od 200 lat.
Wysoka witamina D zwiększa szanse na przeżycie chorych z rakiem piersi
7 marca 2014, 12:48Pacjentki z rakiem piersi z wysokimi poziomami witaminy D we krwi 2-krotnie częściej przeżywają chorobę niż kobiety z niskimi jej stężeniami.
Niektóre agresywne guzy mogą reagować na leki przeciwzapalne
30 czerwca 2014, 10:11Agresywne potrójnie ujemne raki piersi można próbować leczyć inhibitorami kinaz janusowych (JAK), czyli związkami stosowanymi np. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Wielki nieznany
30 października 2014, 10:24Szerzej nieznana chińska firma Xiaomi jest już trzecim producentem smartfonów na świecie. Liderem rynku pozostaje Samsung, którego udziały jednak spadają. Na drugiej pozycji uplasował się Apple'.
Zaczynając od hodowli, uzyskali w pełni sprawny mięsień piszczelowy
27 lutego 2015, 07:30Hodując genetycznie zmodyfikowane komórki, naukowcy uzyskali przeszczep, który po umieszczeniu w kończynie myszy stał się w pełni funkcjonalnym mięśniem szkieletowym.
Fruktoza prowadzi do tycia i spadku aktywności fizycznej
2 czerwca 2015, 06:38Amerykańskie badanie wykazało, w przypadku równokalorycznych diet, gdzie glukoza i fruktoza zapewniają identyczny odsetek kalorii, drugi z cukrów prostych prowadzi do znaczącego przyrostu wagi, braku aktywności i odkładania tłuszczu.
Wysokie żelazo może zwiększać apetyt
25 sierpnia 2015, 11:06Podczas badań na myszach naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center wykazali, że wysokie spożycie żelaza, które odpowiada zjadaniu przez ludzi dużych ilości czerwonego mięsa, hamuje leptynę, czyli hormon kontrolujący apetyt.
Nanotechnologiczne podejście do niszczenia bakteryjnych biofilmów
18 grudnia 2015, 11:28Zespół z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii znalazł nowy sposób na walkę z biofilmami, które wywołują lekooporne zakażenia - połączenie nanocząstek i miejscowego podgrzewania.
Na świecie jest więcej otyłych niż ludzi z niedowagą
4 kwietnia 2016, 14:15Na świecie żyje więcej dorosłych osób z otyłością niż z niedowagą.
